10 השאלות הכי נפוצות על שריפת גופות

למרות ששריפת גופות היא דרך הקבורה הפופולריות ביותר בעולם כיום, והפופולריות שלה בארץ ישראל מתרחבת, עדיין יש הרבה מאוד מסתורין וחוסר ידיעה סביב התהליך. כאשר אנחנו נפגשים עם לקוחות יש מספר שאלות חשובות שעולות

ריכזנו עבורכם את 10 השאלות הכי נפוצות וענינו עליהן

השאלות:

    1.  האם שריפת גופות חוקית בישראל?
    2. האם מותרת שריפת גופות ביהדות?
    3.  האם מספיק שאציין בצוואה שלי שאני רוצה שגופתי תשרף?
    4. האם משפחתי יכולה להתנגד לשריפה?
    5. מה עושים עם האפר לאחר שמקבלים אותו?
    6. האם עדיין עושים הלוויה כאשר שורפים גופה?
    7. איך מוודאים שהאפר שמתקבל הוא של האדם הנכון?
    8. האם יש עוד אנשים חוץ ממני שרוצים את זה?
    9.  האם אפשר לקבור את האפר ?
    10. איך מקבלים את האפר?

 

שאלה 1 – האם שריפת גופות חוקית בישראל?

התשובה הקצרה – כן! 

החקיקה בישראל מאוד ברורה בנושא וקובעת שצוואת הנפטר היא שקובעת. בהחלט מותר לנפטר לבחור בשריפת גופתו כחלק מתהליך קבורה.

במדינת ישראל הגיעו לבית המשפט מספר מקרים בנושא צוואות אנשים לשריפת גופתם. בית המשפט קבע כי אם אדם ציווה שישרפו את גופתו צריך לכבד את צוואתו.
במרץ 1996 נחקק חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית, ובו נקבע כי כל אדם זכאי להיקבר על פי השקפתו בבית עלמין אזרחי חלופי, אם בחר בכך. יובהר כי קבורה אזרחית אינה בהכרח קבורה חילונית; זהו טקס קבורה שאופיו נקבע על פי  בחירת הנפטר, לפני מותו, או בחירת קרוביו. לפי החוק, "הבחירה יכול שתהיה בצוואה או בכל דרך אחרת
".

למעשה החוק אומר שאין מניעה בישראל משריפת גופה של נפטר. העיקרון הבסיסי על פיו יוחלט אופן הטיפול בגופת נפטר הוא עקרון רצון המת, אותו ניתן ללמוד מצוואה או בכל דרך אחרת (לרבות עדויות בדבר אמירות בעל פה של הנפטר).

משנת 2004 מוצע לקהל השירות של שריפת גופות והוא נבחן על ידי בתי המשפט מספר פעמים ונמצא כחלופה חוקית לקבורה.

ניתן לקבל סקירה יותר עמוקה בקישור הבא על חוקיות שריפת גופות בישראל

 

שאלה 2 – האם מותרת שריפת גופות ביהדות?

מבחינת ההלכה שריפת גופה היא דבר אסור. בשל חומרת האיסור נקבע בהלכה שאין תוקף לצוואתו של מי שציווה לשרוף את גופתו ושיש לקבור אותו על פי ההלכה. יחד עם זאת, ניתן למצוא לאורך ההיסטוריה היהודית מקרים רבים שבהם נשרפו גופות המתים מימי שאול המלך.

ביהדות הרפורמית שריפת הגופה נחשבת לגיטימית, אם כי שיטת הקבורה באדמה עדיין מועדפת.

ניתן לקבל סקירה יותר עמוקה בקישור הבא על האם מותרת שריפת גופות ביהדות

 

 

שאלה 3 – האם מספיק שאציין בצוואה שלי שאני רוצה שגופתי תשרף?

החוק בישראל קובע שהעיקרון הבסיסי על פיו יוחלט אופן הטיפול בגופת נפטר הוא עקרון רצון המת, אותו ניתן ללמוד מצוואה. לכן לציין בצוואה את רצונך להפרד מהעולם על דרך של שריפת גופות הוא צעד נבון שמבטיח תיעוד של רצון האדם בעודו בחיים על דרך הקבורה הרצויה על ידו. רצוי שהצוואה תחתם בנוכחות עד.

מניתוח פסקי דין שהציגה עו"ד ליהיא-כהן דמבינסקי היא מצביעה על מספר צעדים שכדאי לנקוט:

1.       אם יש חשש להתנגדות של קרובים, רצוי למנות אדם קרוב אליך, שאינו קרוב משפחתה, כלומר שאין לו אינטרס אישי בתוצאות ההליך, כדי להבטיח שיפעל לממש את צוואתך, מבלי שיתעורר חשש לאינטרסים זרים מצידו.

2.       רצוי לדאוג לשכור בעצמך ומראש את שירותיה של חברה המספקת שירותי שריפת גופות, ובכך להבטיח שבית המשפט יראה כי הבחירה בהליך זה לא היה פרי גחמה רגעית או רגע של אי-שפיות זמנית, אלא מעשה מתוכנן מראש, מתוך רצון יציב לאורך זמן

3.       רצוי להותיר צוואה מפורטת, שנחתמה בפני עורך דין, בה מעבר להוראה על שריפת גופתה, תהיה גם התייחסות לקשיים שניתן לצפות מראש בדיוני ההתנגדות לצוואה.

מעבר לעריכת הצוואה רצוי גם לידע את הקרובים על רצונך בשריפה. אם לא צוין אחרת בצוואה, הקרובים יהיו אחראים לממש את הבקשה לשריפת הגופה. החוק מגדיר מי יהיה אחראי על הבאת המת לקבורה – בראש ובראשונה בן/בת זוג. לאחר מכן ילדים, לאחר מכן הורים ולאחר מכן אחים. חשוב שקרובים אלו יהיו מודעים לבקשה.

נושא נוסף שמתחבר למישור המעשי קשור למורכבות של  יום הפרידה. זה הוא יום קשה וחבל להוסיף טרדות לאותו יום. רצוי מאוד לבחור ולהתקשר מראש עם חברה המספקת שירותי שריפה. בחירה זו תחסוך את זמן החיפוש  וההתקשרות ותקל מאוד על תהליך הפינוי של הגופה. רוב החברות המספקות שירותי שריפת גופות יטפלו בשינוע הגופה. ללא התקשרות מוקדמת יתכן שיהיה עליכם למצוא דרך לשנע את הגופה לבית קירור. ישנם הרבה אנשים שמודאגים שאם יתחיל שינוע של הגופה לקירור, תהליך שחרור הגופה לידי חברה העוסקת בשריפת גופות יהיה מורכב יותר.

 

שאלה 4 – האם משפחתי יכולה להתנגד לשריפה?

לאורך השנים האחרונות אירעו מספר רב של מקרים בהם המשפחה פנתה לבית המשפט כדי למנוע את מימוש בקשת הנפטר לשריפת גופתו. בהרבה מקרים ההתנגדות היא על רקע הפער בין הגישה הדתית  (ההלכה אוסרת על שריפת גופות)  ורצון הנפטר.

החוק בישראל קובע שהעיקרון הבסיסי על פיו יוחלט אופן הטיפול בגופת נפטר הוא עקרון רצון המת, אותו ניתן ללמוד מצוואה או בכל דרך אחרת (לרבות עדויות בדבר אמירות בעל פה של הנפטר). כל עוד רצון המת ברור, וניתן ללמוד שרצון זה תועד תוך כדי הבנת המשמעות שמאחוריו, בית המשפט יפעל לפי עקרונות הבסיס של חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית.

אנו ממליצים למי שמתכנן את פרידתו מהעולם בדרך של שריפת גופתו, לדבר עם בני המשפחה, לעדכן אותם ברצונו, לשתף בסיבות שהובילו אותם להחלטה זו ולבקש מהם לפעול בבוא בעת לממש את רצון זה.

 

שאלה 5 – מה עושים עם האפר לאחר שמקבלים אותו?

פיזור, שמירה או קבורת האפר, זה חלק בלתי נפרד מהפרידה וההנצחה של הנפטר. זו יכולה להיות עוד דרך לחבר את המוות לאופן בו חי הנפטר את חייו ולערכים שהיו חשובים לו.

באופן כללי, ניתן חלק את מה שאנשים עושים עם אפר השריפה לשלוש קטגוריות:

1.       קבורה– יש הקוברים את הכד או רק את האפר בחלקת קבר לכדים בבית קברות אזרחי. חלופה נוספת היא קבורת אפר תחת עץ בבית קברות או הטמנתו במקום בעל משמעות עבור המנוח.

2.       פיזור – לפזר את האפר במקום משמעותי עבור המנוח– בים, במדבר, בכנרת , בחצר הבית ועוד. יש גם כאלו שמזמינים טיסה ומפזרים את האפר לאוויר

3.       אחסון ושמירה – במקרה זה, אנשים שומרים את כד האפר במקומות שונים – לדגומא במקום מסוים בבית או בקולומבריום (מקום לאחסון כדים בבתי קברות). ישנם כדי אפר קטנים שמחלקם בינם את האפר כך שלכל קרוב יהיה חלק בשמירת האפר.  ישנם תכשיטים שניתן להכניס לתוכם אפר.

ניתן לקבל תיאור מעמיק של כל החלופת וסקירה של רעינות יצירתיים בשימוש באפר לשם הנצחה כאן

 

שאלה 6 – האם עדיין עושים הלוויה כאשר שורפים גופה?

כמובן שמדובר בבחירה אישית.

מבחינה מהות הטקס , טקס ההלוויה עוזר להכיר במציאות המוות, מאפשר להעיד עדות לחיי המנוח, מעודד את הבעת האבל באופן התואם את ערכי התרבות של המנוח, מספק תמיכה לאבלים, ומציע המשכיות ותקווה לחיים.

הלוויה היא חלק חשוב מתהליך האבל, כמו השבעה, השלושים, השנה ועוד. מבחינה מדעית, ניתן ללמוד בקישור כאן על 6 צרכים בסיסים של אבל שמעמד הפרידה / הלוויה תומכת בהם.

יש אנשים שמעדיפים לקיים את הטקס לפני שריפת הגופה. במקרה כזה הטקס יערך כאשר הגופה תמצא בארון קבורה. למי שמעדיף לקיים מעמד פרידה לאחר השריפה ניתן לקיים מעמד זה בכל מקום המכבד את המעמד.

דעתנו האישית היא שרצוי מאוד לקיים מעמד פרידה לפני או אחרי שריפת הגופה. גם אם הוא מעמד מצומצם הוא ימלא חלק חשוב מהצרכים הנפשיים של האבלים.

אנו עורכים מעמדים בבית קברות אזרחי פרטי. אנו מעמידים לרשות האבלים פרגולה גדולה עם כסאות, אזורי הנצחה, מערכת הגברה, בקבוקי שתייה, טישו, פודיום לנושאי הדברים, מעמד לכד – כל הפרטים שהופכים את המעמד למכובד.

 

שאלה  7 –  איך מוודאים שהאפר שמתקבל הוא של האדם הנכון?

משרפות מקפידות על ביצוע תהליך זיהוי של הגופה בעת העברת הגופה לרשותה. הזיהוי מבוצע בעזרת המשפחה. לאחר ביצוע הזיהוי מוצמדת לגופה לוחית זיהוי מתכתית שתישאר מאותה נקודת זמן יחד עם הגופה והאפר עד לעברת האפר לכד.

בנוסף, לעולם לא שורפים יותר מגופה אחת בו זמנית בתנור כדי ששרידי גופות לא יתערבבו.

ניתן להיות סמוך ובטוח ששרידי גופת יקירך יועברו לרשותך.

 ניתן ללמוד עוד על תהליך השריפה ובמסגרתו על תהליך הזיהוי כאן

 

שאלה  8 –  יש עוד אנשים חוץ ממני שרוצים את זה?

 

שאלה שתמיד כיף לנו לענות עליה!

ראשית, הפופולאריות של שריפת גופות הולכת וגוברת, ובמדינות רבות זו הדרך המובילה של אנשים להיפרד מן העולם.

במדינות במזרח כמו יפן, טאיוואן והונג-קונג בהן שיעור האנשים שבוחרים בשריפה הוא מעל 90%, בארה"ב ישנה מגמת עלייה ברורה בשיעור האנשים הבוחרים בשריפת גופות כדרכך להיפרד. כיום מעל 50% מהנפטרים בארה"ב מעדיפים שריפה ביחס לקבורה.

בקישור הבא ניתן לראות את הסטטיסטיקות של שריפת גופות 

ישנן מדינות אירופאית רבות, בינהן בריטניה, שוודיה, דנמרק  בהן שיעור הבוחרים בשריפה הוא מעל 75%.

הרבה ידוענים שבחרו בשריפה לדוגמא – אלברט איינשטיין, ג'ון לנון, זיגמונד פרויד, וולט דיסני, דיוויד בואי, איימי ווינהואס ואצלנו רונה רמון.

בארץ ישראל, שריפת גופות כבר קיימת מאז שנת 2004. מאות אנשים בוחרים בדרך פרידה זו במדינתנו והמגמה בעלייה עם המודעות המתפתחת.

 

שאלה 9 – האם אפשר לקבור את האפר ?

בוודאי!

ישנם כאלה הבוחרים לשמור אצלם את האפר, או הבוחרים מקום לפזר בו את האפר, והם יכולים לחזור אליו.

חלופות קבורת הכד הנפוצות:

1.       קבורת הכד בחלקת קבר בבית עלמין אזרחי. מדובר בחלקות קבר קטנות המוקצות לכדים בלבד.

2.       קבורת הכד / אפר תחת עץ. או שימוש באפר למצע לגידולו של עץ

3.       קולומבריום – הקולומברים הוא סוג של מבנה בתצורת ארון עם תאי אחסון לכדים. הקולמבריום היא אחת הדרכים הנפוצות ביותר לשמירה על כדי אפר בחו"ל.

4.       קבורה / הטמנה במקום שיש למנוח זיקה אליו

 

 

שאלה 10 – איך מקבלים את האפר?

 

גם אם לא הזמנת כד יעודי, אנו מוסרים את האפר בכד אפר מכובד. מבחינתנו, מסירת האפר היא חלק מתהליך הפרידה והאבל האישי. אנו מעבירים את הכד לרשות הקרובים בחדר הפרידה במתחם הפרידות שלנו. מעמד המסירה בחדר הפרידה מאפשר זמן התאבלות ופרידה פיזית גם למי שלא מקיים מעמד פרידה רב משתתפים במתחם שלנו.

 

אנו בבדרכך מנסים לעזור לאנשים להפרד בדרך שלהם. אנו משלבים שירותים של שריפת גופות, מעמדי פרידה מכבדים ומוצרי הנצחה איכותיים.

נשמח לענות על כל שאלה שתעלה בראשכם!

 

אולי יש לכם עוד שאלות?

נשמח תמיד לחשוב יחד, להתייחס לשאלותכם – פשוט צרו קשר

התקשרו  073-3742020 או השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם

דילוג לתוכן